Avancerad retusch, promotionbilder, damlandslaget i Amerikansk Fotboll

Markus PetterssonRetuscheringSkriv en kommentar

Avancerad retusch, promotionbilder för Sofia Melin, damlandslaget i Amerikansk Fotboll

Jag hade vid ett tidigare tillfälle kommit i kontakt med Sofia, som nu blev uttagen till landslaget i Amerikansk Fotboll och spelade EM i Spanien i augusti tidigare i år. I jakten efter sponsorer så hjälper det såklart att ha lite representativa bilder att tillgå, så det fixade vi!

Min tanke redan från början var att jobba väldigt mycket med montage och avancerad retusch i dessa bilder. Vi fotade därför i studion mot en neutralt grå bakgrund som sedan skulle bytas ut mot en annan bakgrundsmiljö och gräs som underlag.

Bakgrundsfonden jag använde har färgen ”shadow grey” och fungerar väldigt bra för att jobba med blandningslägen när man vill byta ut bakgrunden. Så här ser en av bilderna ut som jag jobbade en hel del med i retuschen:

Avancerad retusch, promotionbilder för Sofia Melin, damlandslaget i Amerikansk Fotboll

Det första jag gör är att frilägga modellen från bakgrunden eftersom jag ville byta ut underlaget och bakgrunden. Friläggning kan göras på flera sätt, t ex med pennverktyget, markeringsverktyget eller kanalmaskning. Beroende på hur bilden ser ut så lämpar sig olika tekniker olika bra. Jag använde en kombination av olika tekniker för att få vissa skarpa konturer bra samtidigt som man får en bra friläggning av hår.

Bakgrunderna är stock photos som jag har köpt och modifierat lite grann för att passa in i just mina bilder.

Jag har jobbat en hel del med dodge & burn också för att få lite mer djup och liv i bilderna. Det finns olika sätt att jobba med d&b. Jag föredrar att jobba i kurvlager. Det går enkelt förklarat ut på att man har ett justeringslager med en ljus kurva, som ljusar upp bilden, och ett justeringslager med en mörk kurva, som mörkar ner bilden. I dessa ljusa och mörka lager ”målar” man sedan fram effekten precis där man vill ha den. Det handlar om att förstärka skuggor och högdagrar i bilden där de faller naturligt av ljussättningen, bara att man gör dem ”onaturligt tydliga”. Lite svårt att förklara i text… 🙂

Det enklaste sättet att visa vad man har gjort i retuschen är ju att visa skillnaden mellan före och efter. Därför har jag gjort en liten ”slider” med en av bilderna nedan. Dra slidern i mitten till höger för att visa bilden direkt från kameran och till vänster för att visa bilden efter retusch.

Det är svårt att beskriva varje liten detalj man har gjort i retuschen, och det skulle ta på tok för lång tid. Här följer istället några fler av de färdiga bilderna.

Avancerad retusch, promotionbilder för Sofia Melin, damlandslaget i Amerikansk FotbollAvancerad retusch, promotionbilder för Sofia Melin, damlandslaget i Amerikansk FotbollAvancerad retusch, promotionbilder för Sofia Melin, damlandslaget i Amerikansk FotbollAvancerad retusch, promotionbilder för Sofia Melin, damlandslaget i Amerikansk FotbollAvancerad retusch, promotionbilder för Sofia Melin, damlandslaget i Amerikansk Fotboll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *