Bilfotografering i budgetvariant

Markus PetterssonOkategoriseradeSkriv en kommentar

Vid en väldigt påkostad bilfotografering har man ofta en gigantisk lokal att fota i samt en ljussättningsrigg utan like. Totalt går det på många sköna miljoner att skapa dessa förutsättningar. Softboxar av det slag som används i såna här stora studios kan kosta upp emot 300 000 dollar, dvs. över 2 miljoner(!) kr. Visar ett par bilder nedan så ni kan skapa er en uppfattning om vilka lokaler och förutsättningar som krävs vid professionella bilfotograferingar för annonser och reklambilder.

Läs mer om studiofotografering av bilar här:
http://www.core77.com/blog/photography/car_studio_photography_set-ups_21672.asp

 

Budgetvarianten av bilfotografering med studioljus

Bilden nedan som jag har tagit är ett fotomontage av ca 20 bilder som fotades i ett garage. Vägen och bakgrunden är också inklippta i efterhand.

Fotograf Markus P i Örebro - Bilfotografering i budgetvariant

Eftersom jag inte har tillgång till lokaler och ljussättning som används vid en mer påkostad bilfotografering så försökte jag mig på en budgetvariant. Bilen är ljussatt med en Ranger Quadra-blixt med en 40×60 cm softbox på bomstativ. Softboxen riktade jag rakt ner och belös bilen ovanifrån. Softboxen flyttades 15-20 centimeter mellan varje exponering och på så sätt belös jag hela bilen med ungefär 20 olika exponeringar. Inuti kupén hade jag även två stycken Canon Speedlite 580 EXII mellan sätena som var riktade upp i taket för att belysa bilens interiör. Bilden nedan visar fyra olika bilder med blixtstativet i olika positioner.

Fotograf Markus P i Örebro -Bilfotografering i budgetvariant

Efterarbetet handlade sedan om att maska fram de delar av varje bild som jag ville skulle synas i den slutgiltiga bilden. När alla reflektioner och önskade partier var frammaskade frilade jag bilen och monterade in vägen och bakgrunden. På detta sätt skapade jag en ganska avancerad ljussättning för bilfotografering med relativt enkla medel, jämfört med att hyra in sig i en studio som är anpassad för just bilfotografering.

För tips på fler fotobloggar, kolla bloggaromfoto.se.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *