Filmproduktion åt Diamond Plastikkirurgi

Markus PetterssonFilmSkriv en kommentar

Diamond Plastikkirurgi i Örebro, videoproduktion av Fotograf Markus P

I höstas gjorde jag ett jobb åt Diamond Plastikkirurgi, en nyöppnad plastikkirurgisk klinik i Örebro. Utöver porträttbilder på personalen filmade vi även korta intervjuer/presentationer och lite interiörscener som jag klippte ihop till en presentationsfilm för deras hemsida. Här är slutresultatet:

Ljussättning med LED-paneler

Ljussättning för film skiljer sig avsevärt från ljussättning för foto. Blixtar vs. fast ljus. Jag använde ett gäng olika LED-paneler/-lampor för att ljussätta "talking head"-scenerna. Det finns en uppsjö av LED-paneler på marknaden idag i alla tänkbara storlekar och prisnivåer. En sak att komma ihåg är att större är inte alltid bättre! Det beror på vad som ska ljussättas helt enkelt. Ibland är det mycket bättre att kunna avgränsa ljuset till en mindre yta, skapa en svag punktbelysning, upplättning m.m.

Jag hade väldigt stor hjälp av det här testet när jag skulle välja vilka LED-paneler jag behövde:

Så här såg min ljussättning ut för talking head-scenerna:

Ljussättning för filmning. Fotograf Markus P i Örebro.Ljussättning för filmning. Fotograf Markus P i Örebro.

Så här kan samma ljus-setup se ut i studio:

Ljussättning med LED-paneler för filmning. Fotograf Markus P i Örebro.

Som huvudljus framifrån hade jag en Youngnuo YN600L II med en diffusorskärm framför för att få ett mjukt ljus. Camera right om modellen en Yongnuo YN600 Air för upplättning, en väldigt tunn och smidig LED-panel men inte riktigt lika ljusstark som YN600L II. Som spot på bakgrunden bakom modellen använde jag Yongnuo YN216, en väldigt ljusstark liten LED-lampa. Slutligen ett hårljus mha en LED-stav på en Manfrotto Magic Arm, köpt på Kaffebrus (minns ej märket på LED-staven). Alla dessa LED-ljus är väldigt prisvärda för vad de levererar. Kolla eBay!

Ljudupptagning

Zoom Handy H6 och Saramonic UwMic9. Fotograf Markus P i Örebro

Jag använde myggor på personerna som pratade för att få bra ljudupptagning som jag sen kunde synka i klippningen. Till detta ändamål körde jag en trådlös Saramonic UWMic9-mygga med tillhörande mottagare. Här är en bra review och test av dessa myggor:

Istället för att plugga in mikrofonens mottagare direkt i kameran med en 3,5mm-kabel så använde jag en Zoom Handy H6 recorder med XLR-ingång av den enkla anledningen att det ger mycket bättre ljudkvalitet med mindre brus. Test och review här:

Ljuddämpning

Som synes i bilden ovan för ljussättningen så har jag hängt upp ett gäng filtar runt modellen och även på golvet. Detta är för ljuddämpningens skull. När man spelar in ljud så märker man hur duktiga våra öron och hjärna är på att sortera bort onödigt brus och eko. Det gör inte en mikrofon. Den är väldigt känslig för ljud som studsar mot hårda ytor och därför behöver man se till att ljuddämpa miljön man befinner sig i för bästa resultat.

Jag gjorde detta väldigt lågbudget och köpte ett gäng flyttfiltar på Biltema som jag hängde över bomstativ:
https://www.biltema.se/hem/forvaring/flyttkartonger/flyttfilt-2000037740

Har även inhandlat en hög akustiska skumplattor från eBay som vi får se om jag kan hitta på nåt användbart med vid tillfälle. Återstår att se... 🙂

Slider och gimbal för interiörscener

För interiörscenerna använde jag en Zhiyun Crane 2 gimbal och en kolfiberslider (minns ej märket). Den slider jag har är inte motoriserad, vilket kan vara en bra idé att satsa på för den som ska filma mycket slider-scener. Man klarar sig okej på att göra åkningar med slider manuellt men det kan behövas några försök. Det svåra är att få en jämn hastighet utan hack, för minsta lilla ojämnhet i fart eller rörelse syns väldigt bra på film.

Filmning av interiörscener med slider på Diamond Plastikkirurgi. Fotograf Markus P i Örebro

När jag kör slider- och gimbalscener plockar jag bort allt onödigt från kameran för att göra den så lätt som möjligt, t ex batterigrepp och rem. Jag brukar föredra att använda fast optik eftersom det är mindre och lättare, t ex ett 15mm fisheye, fast 28mm eller 50mm.

Klippning och ljudbearbetning

Jag gör all min klippning i Adobe Premiere Pro. En del kör Final cut vilket många verkar tycka är väldigt bra också. Smaksak säger jag, beror på vad man är van vid och föredrar. Jag har alltid kört Adobes programvaror och känner mig bekant med GUI:et osv.

Eftersom denna film skulle vara svartvit så behövde jag inte spendera nån tid på färgkorrigering för att få hudtoner rätt osv. Efterarbetet bestod mest i att välja ut rätt scener och synka ljudspåret från Handy-recordern samt göra justeringar i kontrast/ljus. Bakgrundsmusiken köpte jag på audiojungle.net. La även på lite enkel grafik med loggan i början, namnskyltar och www-adressen i slutet av filmen.

Jag filmade alla personer med två kameror samtidigt för att kunna få lite variation i vinklar. En Canon 5D mk IV och en Canon 7D mk II på stativ. När man drar över allt material från minneskorten till datorn är det en bra idé att organisera allting väldigt noggrant så man enkelt kan hitta vilka klipp som ska synkas med vilka ljudspår.

Jag gjorde en del justeringar i ljudet från Handy-recordern i Adobe Audition. Det funkar väldigt smidigt ihop med Premiere. Bara att högerklicka på ljudsprået och editera det i Audition. När man sen sparar där och går över till Premiere igen uppdateras ljudspåret med de ändringar man har gjort. Jag drog upp gain en aning och höll koll på så att ljudet inte peakade, gjorde en brusreducering och la på en "smiley face" EQ för att förstärka bas och diskant en aning. Inte så mycket mer än så!

Porträttbilder

Avslutningsvis, lite porträttbilder, ljussatta med tre Speedlites.

Porträttbilder, Diamond Plastikkirurgi. Fotograf Markus P i Örebro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.