Fitnessfotograf Markus P anlitas av PT Marcus Nyberg i Alingsås

Markus PetterssonOkategoriserade

I somras genomförde jag min tidsmässigt längsta plåtning någonsin, alla kategorier. Från uppriggning till avslutad plåtning då allt var nerplockat igen höll vi på 15(!) timmar. Ej inräknat är då ca 6 timmars körtid. Slitsamt är bara förnamnet, men slutresultatet blev mycket bra! Som fotograf är det väldigt kul att arbeta med en kund som gör en ordentlig satsning och vill ha ”all inclusive” med både fotografering och retusch.

Jag blev kontakt av Marcus som jobbar som personlig tränare i Alingsås och ville ha sin toppade form dokumenterad för att använda i marknadsföringen av sitt företag och därför letade efter en fitnessfotograf. Planeringsarbetet för en fitnessfotografering brukar oftast börja 3-6 månader innan fototillfället eftersom det innebär mycket hårt arbete för den som ska stå framför kameran att komma i sin absolut bästa form.

Bilderna vi skulle fota var dels Marcus som PT ”in action” där han hjälper en klient och även mer träningsinriktade bilder. Både studiobakgrund och gymmiljö stod på schemat så det var bara att packa bilen full.

Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg

Väl på plats riggades blixtar och stativ upp för att först fota med två olika klienter i vanliga situationer i gymmet.

Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg

Modellens ”grad av engagemang”

Som en liten notis och ett mått på hur hårt en fitnessmodell kan gå in för en fotografering för bästa möjliga resultat kan ni kika på den här bilden:

Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg

Eftersom bilderna med klienterna drog ut på tiden lite mer än planerat så hade Marcus tyvärr tajmat lite fel med att börja dricka vätska. Innan en fitnessfotografering förekommer det att man avstår från att dricka helt och hållet i 1-2 dygn innan fotograferingen. Detta är självklart en otrolig påfrestning för kroppen och inget man bör ge sig på om man inte vet vad man sysslar med. Hur som helst så hade Marcus inte den definition i musklerna med så pass framträdande blodådror han ville ha ca en timme innan det var dags för bilderna med studiobakgrund. Han behövde vätska ur kroppen så därför blev det till att bylta på sig med 3-4 lager tjocka tröjor, sätta sig i bastun och käka riskakor. Mycket vätskedrivande kaffe blev det också. Det gjorde i alla fall susen!

Ljussättning mot studiobakgrund

När bilderna i gymmet tillsammans med klienterna var färdiga gick vi över till att fota Marcus ensam mot studiobakgrund. Det blev en del improvisation för att få upp bomstativet på den höjd som behövdes. Lyckligtvis fanns det en hel del rekvisita i form av bänkar och vikter som kom väl till pass. Filmen nedan visar den färdiga ljussriggningen när ljuset är inmätt och allting är klart för att plåta. I bakgrunden kör Marcus lite övningar för att pumpa upp musklerna precis innan vi ska fota. Detta får göras med jämna mellanrum under fotograferingens gång för att få bästa möjliga pump i musklerna precis när man knäpper av.

Lighting setup for fitness photography from Fotograf Markus P on Vimeo.

Ljussättningen för studiobilderna gjorde jag med fyra blixtar. Då dessa bilder skulle vara ganska mörka med mycket markerade highlights så krävdes inte så mycket ljus rakt framifrån. En liten blixt med raster snett uppifrån räckte. Rastret hjälper till att rikta ljuset så att det enbart träffar modellen och inte lyser upp bakgrunden och ger någon ful slagskugga.

Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg

Snett bakifrån på sidorna har jag två stycken 40×60 cm softboxar med raster för att kunna rikta mina highlights utan ljusspill. Jag ville även ha en stark highlight rakt ovanför modellens huvud. Till det använde jag ett bomstativ som blixthuvudet fästes på samt en 40×60 softbox. Som synes på filmen blir detta ganska tungt när man har bommen utfälld så långt det går. Jag rekommenderar att ta i rejält i storlek och tyngd om ni funderar på att införskaffa ett bomstativ. I detta fallet fick jag använda sladdvindan och batteriaggregatet som tyngder för att hålla bomstativet på plats så det inte välte. På softboxen rakt ovanför modellen användes inget raster då jag hellre ville ha ganska bra spridning på detta ljus. Nedan har jag gjort ett ungefärligt ljussättningsdiagram för denna uppställning.

Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg

Vi gjorde ett par olika klädombyten och tog utöver rena träningsbilder även mer mode-/modellinriktade bilder.

Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg

Träningsbilder i gymmiljö

Till sist höll vi till i gymmet och fotade rena träningsbilder i ”rätt” miljö. Ljussättningen här bestod av två blixtar med 40×60 cm softbox med raster snett bakifrån sidorna samt en liten blixt med raster framifrån som upplättningsljus. Denna ljussättning flyttade vi runt till lite olika platser i gymmet och mätte in ljuset där vi skulle fota. En fitnessplåtning av det här slaget innebär MYCKET kånkade av grejer vill jag lova…

Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg

Vid det här laget började det bli söndagmorgon och vi var båda rejält slutkörda. Som jag skrev inledningsvis slog den här fotograferingen alla slags rekord i min karriär i alla fall. Slutresultatet efter retuschen blev kanonbra, men det krävdes en ordentlig insats av oss båda. Hårt jobbar lönar sig! 🙂

Objektiv

Jag använde två olika objektiv vid denna plåtning, Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM och Canon 70-200 f2.8 L IS USM. Det senare rekommenderas starkt. Det levererar ALLTID! Finns att få tag i begagnat för 7-8000 kr. Ett välvårdat begagnat exemplar håller hela en fotografs karriär. Mitt var begagnat med en ägare innan när jag köpte det 2008. Det blir exakt lika skarpa bilder nu som då. I kombination med ett bra kamerahus (jag fotar med Canon EOS 1Ds mkIII) så kan man aldrig skylla på utrustningen ifall bilderna blir dåliga. 🙂

16-35 f2.8 är också ett måste i en proffsfotografs arsenal. Kvalitetsoptik med vidvinkelzoom är mycket användbart i många situationer. Med fullformatssensor så kan man göra sig tillgodo av den väl tilltagna vidvinkeln vilket är mycket bra.

Retuschering

I retuschen av bilderna från den här fotograferingen har jag jobbat lite olika beroende vilka bilder jag retuscherade. Bilderna med klienterna skulle andas ”ljust & fräscht” och kunna användas på en webbplats eller i en broschyr. De skulle ge ett modernt och fräscht intryck och vara representativa för Marcus verksamhet som PT. Från RAW-konverteringen har jag ställt in en ganska kall vitbalans och överexponerat bilderna något jämfört med vad som mättes in med ljusmätare vid fototillfället. För er som är bekanta med stuket man ofta hittar på ”bildbyråbilder” så var det lite åt detta håll jag siktade. Kontrast och lyster har ökats en del och i vissa av bilderna har jag behövt göra ytterligare en RAW-konvertering och maskat fram delar i bakgrunden där det var befintligt ljus utifrån och från gymmets lysrör. Eftersom jag ville ha bakgrunden upplyst så behövdes det väldigt långa slutartider, modeller som var stilla och stativ till kameran. Det befintliga ljuset i lokalen skiljde sig naturligtvis i vitbalans från blixtljuset så därför behövdes det två olika RAW-konverteringar och en del maskning för att få samma vitbalans i hela bilden. Ena RAW-konvertering gjorde jag utifrån blixtljuset och den andra utifrån det befintliga ljuset i lokalen. Nedan visar jag bilden som sparades i JPG-format (fotar alltid i RAW+JPG Small) direkt från kameran jämfört med efter retuschen.

Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg

Bilderna mot studiobakgrunden krävde mer detaljretusch av hud och hudtoner. Justerade exponeringen en hel del i RAW-konverteringen, jobbade med vitbalansen för att få till solbrännan rätt (dvs. ganska varm vitbalans) och detaljpillade mycket med balansen mellan skuggor och högdagrar. Mycket arbete med klonstämpeln och lagningspenseln i Photoshop samt en hel del Dodge & Burn. Jag föredrar att jobba med D&B i två olika kurvlager snarare än att ha ett Soft light-lager fyllt med 50% grå. Jag tycker jag har bättre kontroll med en mörk och en ljus kurva i två separata lager. Rätt eller fel? Smaksak säger jag! Nedan ett utsnitt av hudretusch på en av bilderna mot studiobakgrund.

Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg

I träningsbilderna har jag jobbat mycket med överskärpning och framhävande av detaljer, som är en ganska vanlig stil på denna typen av bilder. Det finns en rad olika sätt att förstärka detaljer i en bild på detta sättet. Antingen kan man arbeta med plugins som är till för just detta eller så kan man använda Photoshops inbyggda funktioner.  Är ju en smaksak det också, det är slutresultatet som räknas och att kunden är nöjd. Hen struntar fullständigt i HUR du gör det, bara det blir bra! 🙂 Bild direkt från kameran jämfört med efter retusch nedan.

Fitnessfotograf Markus P i Örebro - Fitnessfotografering med PT Marcus Nyberg