Fotograf Markus P fotar reklambilder åt ORY i Örebro på uppdrag av PCG Stockholm

Markus PetterssonFoto1 Comment

I januari 2014 blev jag kontaktad av Ory som letade efter en fotograf i Örebro för att producera reklambilder till deras ägares kommande årsredovisning. Bilderna skulle även användas för Orys egen marknadsföring. Ory är ett företag inom lastbilsindustrin som tillverkar trailers och trailerpåbyggnader. Fotograferingen gick mycket bra och kunden var nöjd. Ett par bilder nedan från fotograferingen i januari.

Reklambyrån som skötte uppdraget med publikationen för Orys egen marknadsföring heter PCG och finns i Stockholm. PCG kontaktade mig i juni 2014 och ville ha kompletterande bilder för broschyren/företagspresentationen. Därför bokade vi in ytterligare ett fototillfälle.

Ur min synpunkt som fotograf och retuschör är det väldigt tacksamt att arbeta med en reklambyrå som uppdragsgivare då bilderna som ska produceras är väldigt väl definierade redan innan fotograferingen. Man får ofta skisser och en uppfattning om konceptet och bildspråket som reklambyrån jobbar med. Det gör det mycket enklare för mig som fotograf att producera bilder så att alla parter blir nöjda.

Orys lokaler och kontor ligger i utkanten av Örebro och det var här fotograferingen skulle äga rum. Innan fototillfället hade jag haft kontakt med PCG och fått underlag och beskrivningar på vilka bilder som skulle produceras. Jag tillhandahölls ett utkast av broschyren i PDF-format där bilderna som saknades tills vidare hade ersatts med bildbyråbilder som påminde om det resultat reklambyrån var ute efter. En mycket stor hjälp för mig då jag kan se vilket utsnitt bilderna ska vara i och hur text och andra grafiska element ska passa in. Med dessa skisser som underlag diskuterade jag på plats tillsammans med min kontaktperson på Ory hur vi skulle gå till väga och vilka delar av lokalerna som passade bäst för de olika bilderna.

Från skiss till färdig bild

Fotograf Markus P i Örebro -Reklambilder för Ory Den första bilden vi fotade skulle visa en del ur verksamheten hos Ory, ”pågående jobb” så att säga. Bilden var bevisligen tagen från en stege eller liknande med tanke på perspektivet. Lämpligtvis fanns det en skylift på plats som jag fick hoppa upp i och hissa till rätt höjd. Då jag tog denna bilden med befintligt ljus så behövdes ganska lång slutartid eftersom jag fortfarande ville hålla mig på ISO 100 och minimera bruset i bilden. Därför tog jag med stativet upp i skyliften och fotade på 1/4 sekund, bländare 5.6. Vi provade med och utan personer i bilden men jag tyckte att rörelseoskärpan på personen som går förbi chassit gjorde sig bra.

Fotograf Markus P i Örebro -Reklambilder för Ory Den här bilden ska symbolisera ett möte/diskussion mellan en konstruktör och en kund. Vi använde två medarbetare på Ory som fick agera dessa personer i bilden. Här syns tydligt hur AD:n på reklambyrån har tänkt sig att text och annat ska passa in i bilden, som är ett uppslag i broschyren. Väldigt bra för mig då jag kunde se precis vilket utsnitt jag behövde fota i, vart jag behövde lämna ytor för text osv. Bilden är ljussatt med två Elinchrom Ranger-blixtar, 60×40 cm softboxar med raster.

Fotograf Markus P i Örebro -Reklambilder för Ory Mobilbild från uppriggningen.

Fotograf Markus P i Örebro -Reklambilder för Ory Samma sak i denna bild, mycket bra att veta hur text och annat ska placeras i den färdiga publikationen innan jag tar bilden. Denna bild är tagen i befintligt ljus och retuscherad med en lite överskärpt stil för att framhäva mycket detaljer.

Fotograf Markus P i Örebro -Reklambilder för Ory Den sista bilden är en bild som jag tog i vintras på Orys byggnad med loggan väl synlig. Här skulle det vara en sommarbild istället. Av en händelse stod solen väldigt lämpligt precis när jag skulle fota denna bild så jag lekte lite med linsöverstrålningen. Byggnaden ljusade jag upp i efterhand då den blev aningen mörk i motljuset. Ytterligare en anledning till att jag behövde ljusa upp byggnaden i efterhand var att jag fotade denna bild på bländare 22 och exponerade efter himlen. En väldigt liten bländaröppning (ca bländartal 16 och över) ger effekten av ”strålar” i solen vilket jag tyckte passade bra in här. Tack vare att man kan ”rädda” mörka delar i en bild i RAW-konverteringen så funkade min idé bra här.

Avslutat uppdrag

Bilderna levererades dagen efter fotograferingen och efterarbetet. Som synes levererade jag alla bilder i färg även fast skissbilderna var i sepiaton i bilderna 2-4. Det är en ganska enkel grej för en AD att justera i bilden, men om jag redan har gjort det så blir det svårt för dem att använda bilden i färg om de skulle komma på att de vill göra det.

Ett utlåtande från reklambyrån efter bildleverans löd:

”Hej Markus! Nu har jag tittat igenom alla bilder och det är imponerande att du fått till bilderna så bra! Stort tack för ett toppenjobb!!!”

Reklambyrå och slutkund nöjda = väl utfört uppdrag! 🙂

One Comment on “Fotograf Markus P fotar reklambilder åt ORY i Örebro på uppdrag av PCG Stockholm”

  1. Pingback: Företagsfoto Örebro - hur blir man företagsfotograf? - Fotograf Örebro, Markus P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *