Guide: Produktofoto, produktbild på MacBook Pro

Markus PetterssonOkategoriserade1 Comment

Produktfoto ljussättning produktbild MacBook Pro

Jag ville skapa en snygg och clean produktbild på en snygg och clean produkt. Och vad passar bättre för produktfoto än Apples produkter… 🙂 Så jag fotade min MacBook Pro i studion häromdagen. Målet var att skapa en så färdig bild som möjligt direkt från kameran. Jag ville även testa lite nya ljusmodifierare som jag nyligen köpt; en snoot och en reflektor med raster.

Ljusuppställning för produktfoto

Ljussättning produktfoto studiofotografering

Här är en bild på ljusuppställningen. Jag använde fyra blixtar och en reflektorskiva.

Produktfoto ljussättning produktbild MacBook Pro

Här syns även blixten bakom bakgrunden som användes för att skapa en ”spot”, en Canon Speedlite 580EX II.

Underlaget är en vit plexiglasskiva, måttbeställd från en lokal glas-/plast-/fönsterleverantör. Om man vill fota produkter på ett reflekterande underlag så är plexiglas det bästa man kan ha. Andra gör-det-själv-lösningar som t ex en genomskinlig glasskiva med en svart eller vit duk under blir inte bra. Det skapar dubbla reflektioner i underlaget och blir inte snyggt. En vanlig spegel funkar inte heller bra då det blir dubbla reflektioner i även denna.

Bakgrunden är kalkerpapper med 92 grams ytvikt. Det köpte jag på rulle på mattonbutiken.se, 325 kr. Det funkar väldigt bra att slå en blixt genom det materialet bakifrån för att få en snygg spot med toning utåt kanterna. Det är bara att justera blixtens avstånd till kalkerpapperet och ta testbilder tills man får det som man vill ha det. Det funkar väldigt bra att använda en blixt med reflektor eller snoot med raster här också om man vill ha en mer koncentrerad ljuspunkt.

Blixten på bomstativ skapar huvudljuset som jag ville ha ”stort och mjukt” och använde därför en 60×90 cm softbox utan raster. De två blixtarna till höger om kameran har snoot och reflektor+raster, för att detaljbelysa utan att få något spill. Blixtarna, ljusmodifierarna och rastren kommer från Elinchrom. Rastret på reflektorn är väldigt tätt vilket fungerade mycket bra för att begränsa området man vill belysa. Jag hade först ett väldigt tätt och djupt raster på snooten också men då blev ljuset för avgränsat, så jag körde till sist med enbart snooten.

Produktfoto ljussättning produktbild MacBook Pro

Den lilla reflexskivan är 100% gör-det-själv av papp köpt på Panduro, klippt i 15×20 cm och klädd med silverpapper på ena sidan, vit på andra. Ett enkelt och bra knep för att hålla såna små reflektorer på plats är att sätta en liten klämma som ”fot”. Klämman har jag sprayat vit för att undvika att det blir någon slags reflektion av den i de fall man fotar mer reflekterande material än detta och den står nära objektet. Det är lite overkill egentligen… 🙂

Produktfoto ljussättning produktbild MacBook Pro

På bilden ovan så stod blixten bakom lite för nära bakgrunden. Spoten blir då för koncentrerad i mitten och jag fick inte riktigt den mjuka toningen utåt kanterna som jag ville ha.

Datorn hölls på plats genom att hänga den över en fiskelina som jag spände upp mellan två bomstativ. Jag provade först med två vanliga stativ, men det blev för tungt så de höll på att välta. Därför fick jag använda två bomstativ med motvikter istället. Sen höjde och sänkte jag stativen tills jag fick datorn balanserad på ett ”hörn” som jag ville. Funkade väldigt bra faktiskt, den höll sig på plats.

Kamerainställningar

  • Kamera: Hasselblad H5D-40
  • Objektiv: Hasselblad HC 50-110 på 90 mm brännvidd
  • Slutartid: 1/180
  • Bländare: f22
  • ISO: 100
  • Vitbalans: Blixt

För att minimera skakoskärpa fotar jag självklart på stativ med spegeluppfällning aktiverad.

Olika kameravinklar

Jag hade inte riktigt klart för mig i huvudet vilken vinkel jag ville ha på bilden, så jag provade mig fram. Lite olika exempel nedan på vinklar jag testade, samt små justeringar i ljussättningen:

Produktfoto ljussättning produktbild MacBook ProProduktfoto ljussättning produktbild MacBook ProProduktfoto ljussättning produktbild MacBook ProProduktfoto ljussättning produktbild MacBook Pro

Färdig produktbild

Produktfoto ljussättning produktbild MacBook Pro

Det slutade med denna variant. Det jag har gjort i retuscheringen är att klona bort fiskelinan, städa bort dammkorn och ytterst lite Dodge & Burn på datorns ovansida där det fanns små skiftningar i materialet efter fingeravtryck. I övrigt har ingen vitbalansering eller justering av exponering, skuggor och högdagrar gjorts.

Som avslutning: en liten walkaround på hela ljussättningen i studion.

One Comment on “Guide: Produktofoto, produktbild på MacBook Pro”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.