Light painting

Markus PetterssonLjussättning, RetuscheringSkriv en kommentar

bilfotograf örebro markus p light painting chevrolet camaro zl1

Jag har provat denna ljussättningsteknik på min bil tidigare och skrev ett blogginlägg om light painting här. Nu gav jag det hela ett nytt försök efter att ha kollat några mycket bra videotutorials på YouTube. Kolla in dessa två videos, rekommenderas!

Jag provade detta först på min egen bil en gång till och senare även på en kompis bil. Tekniken är inte supersvår egentligen. Det handlar om att ha kameran på stativ så att man tar alla olika bilder från exakt samma vinkel. Sen gäller det att ta tillräckligt många exponeringar så att man känner att alla delar man vill ha belysta finns med. Efter det sätter man ihop allting i Photoshop.

Du behöver:

  • En helt mörk lokal (helst)
  • Kamera på stativ
  • Något att belysa med

Light painting på Nissan 350z

Jag har använt en billigare version av en så kallad ICE Light, finns här på kaffebrus.nu: http://www.kaffebrus.nu/led-belysning-stang-516as-ljus-sabel-2363.html. En ”stav” med en massa LED-lampor helt enkelt. Det finns även billigare varianter i form av arbetslampor på Clas Ohlson om man vill köra budget. Resultatet blir dock inte lika bra då jag testade det vid mitt första försök med light painting.

Man kan med fördel utlösa kameran med fjärrkontroll, och helst fälla upp spegeln innan exponering för att minska risken för skakningar, så att alla bilder är tagna ur exakt samma vinkel. Detta är inget måste, men om man utlöser kameran genom att trycka på avtryckaren så kommer man att få passa ihop bilderna manuellt sen i Photoshop.

Under exponeringen, när linsen är öppen, så ”målar” med LED-staven längs med bilen under tiden som kameran exponerar. VIKTIGT: Ljuset från själva staven får helst inte träffa linsen direkt. Man bör därför skärma av den med något mellan själva staven och linsen. Lite svårt att förklara, men det blir en massa ”restljus” som man inte vill ha i bilden annars, istället för enbart reflektionerna i bilen. Titta på det första filmklippet ovan så visas detta tydligt. Sen är det helt enkelt bara att ta så många olika exponeringar man behöver för att ha tillräckligt med material att bygga sin bild av.

bilfotograf örebro markus p light painting nissan 350z

För bilden ovan använde jag:

  • Hasselblad H5D-40
  • HCD 35-90
  • f32
  • 16 sek
  • ISO100

I retuschen handlar det mest om att passa ihop bilderna, ändra blandningsläge till ”Lighten” och maska. Lite vanlig städning med Healing brush och Clone stamp förstås, nån kurva för lite mer kontrast, men that’s pretty much it. Mörkade ner bakgrunden också med ett solid color justeringslager för de andra bilarna bilarna och pelarna i garaget där störde lite. Har klippt ihop lite exempel på bilder direkt från kameran utifrån totalt ca 20 exponeringar jag tog för denna bild.

bilfotograf örebro markus p light painting nissan 350z

Light painting på Chevrolet Camaro ZL1

Jag testade nyligen samma teknik på en svart bil, min kompis Chevrolet Camaro ZL1. Kamerainställningarna är nästan identiska med första plåtningen eftersom vi var i samma garage. Skillnaden var dock att vi gjorde detta på en annan tidpunkt på dagen då det var mer folk som passerade ut och in. I detta garage så tänds nämligen lamporna i taket varje gång någon öppnar porten och sen lyser de i 10 minuter. Detta gjorde att jag fick ha en kortare slutartid och belysa mindre delar av bilen i varje exponering, annars blev det för mycket av det befintliga ljuset som kom med i bilderna. Under ideala förhållanden så ska man befinna sig i en HELT mörk lokal.

bilfotograf örebro markus p light painting chevrolet camaro zl1

På Camaron så testade jag dels att fota rakt från sidan men även snett framifrån. Det är avsevärt svårare att få reflektionerna i lacken där man vill ha dem från denna vinkel, upptäckte jag. Jag lekte även lite med att fejka en brunout på bilden från sidan. På bakhjulet använde jag Spin Blur och la sedan dit lager med Stock Photos med rök mot svart bakgrund som jag satte i blandningsläget ”Screen”. Screen gör att allting som är helt svart i det lagret inte syns. En del maskning på det så blev resultatet som nedan. Bör tilläggas att jag gjorde en HEL del retusch med klonverktyget och Healing brush också. Burnout-bilden är ju Inte riktigt helt verklighetstrogen men detta var lite experimentellt. För att överdriva lite extra gjorde jag även en variant där däcket har tagit eld också. 🙂

Jag brukar använda stock photos (bilder från bildbanker) när jag experimenterar i retuschen. Beroende på vilken bildbank och vilken storlek man köper bilderna från så går de att få ganska billigt, nån hundralapp eller så.

bilfotograf örebro markus p light painting chevrolet camaro zl1bilfotograf örebro markus p light painting chevrolet camaro zl1bilfotograf örebro markus p light painting chevrolet camaro zl1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *