Ljussättning med blixt utomhus

Markus PetterssonLjussättningSkriv en kommentar

Bilder till broschyr och webb, Radiator. Foto: Fotograf Markus P i Örebro.

Jag blev kontaktad av Webitfuture, en reklam- och webbyrå i Ronneby som sköter marknadsmaterial, hemsida m.m. åt Radiator i Örebro. Uppdraget var att komplettera med några personalbilder till hemsidan samt fota en del material för en kommande broschyrproduktion. Radiator arbetar med VVS och har funnits i ca 90 år.

Tillsammans med en anställd på Radiator så åkte vi runt till ett par olika pågående projekt/byggen för att fota. Riktlinjerna var att exponera företagets logotyp ”i verkligheten”, i riktiga arbetssituationer så att säga. Jag poserade och instruerade därför personer på plats på byggena för att få till bilderna så som jag föreställde mig.

Trådlös ljussättning med Speedlites

Vi hade extrem tur med vädret för att vara i slutet på oktober – strålande sol och klarblå himmel! Detta var ett utomordentligt läge för ljussättning med blixtljus i motljus, som är en personlig favorit för min del. Jag hade därför med mig två Speedlites på stativ som jag utlöste trådlöst med Pocketwizard radiosändare. På varje blixt hade jag en liten softbox för att mjuka upp och sprida ljuset en aning. Det hade varit trevligt med en större ljusmodifierare, som t ex ett paraply, men det funkade inte i detta läget eftersom det blåste rätt ordentligt och vi var uppe på ett hustak. Så dessa små softboxar på ca 10×15 cm var det bästa valet.

Denna setup är väldigt portabel och flexibel, för man kan enkelt flytta omkring stativen utan en massa sladdar i vägen ifall man behöver få ljuset från en annan vinkel osv. Jag är ganska ”manuell” som fotograf, dvs jag litar inte till E-TTL och såna grejer för ljussättning utan ställer in min slutartid, ISO och bländare manuellt och flyttar blixtarna fram och tillbaka ifall jag behöver justera för att få rätt exponering.

När man fotar i motljus och har med solen i bild så kan man med fördel fota på ganska liten bländaröppning, f11 och mindre. Högre bländartal = mindre bländaröppning. Den fina effekten man får då är att solen ”strålar” blir väldigt tydliga, stjärnformade typ. Om man fotar på större bländaröppningar (lägre bländartal) så blir solen en stor överexponerad prick istället. Det negativa när man fotar direkt mot solen är att man lätt får linsöverstrålning, s k ”lens flare”. Det går dock ganska enkelt att jobba bort i Photoshop med Clone stamp och Healing brush om man vill lägga tiden på det. På dessa utomhusbilder har jag fotat på bländartal mellan 8 och 11 beroende på hur blixten var placerad på de olika bilderna.

Jag rekommenderar denna setup med 3 Speedlites eller liknande kamerablixtar till varje fotografs utrustningslista. Att man har dem på stativ och utlöser dem trådlöst är väldigt smidigt. Det är en otroligt tidssparande och flexibel lösning för att ljussätta med blixtljus on location om man jämför med att jobba med batteriaggregat som väger bly och ändå inte är HELT trådlösa utan har en kabel mellan aggregatet och blixthuvudet. Ska man ha två eller flera blixthuvuden till ett aggregat så är man ändå begränsad av kablarnas längd. Dessa är otympliga och man snubblar lätt på dem också. Man får säkerligen högre effekt på blixtarna, men i många fall klarar man sig bra med effekten i ett par Speedlites. Det finns ett gäng tillbehör också som softboxar i alla tänkbara storlekar, paraplyer, filter osv.

Färdiga bilder

Ljussättning med blixt utomhus. Bilder till broschyr och webb, Radiator. Foto: Fotograf Markus P i Örebro.Ljussättning med blixt utomhus. Bilder till broschyr och webb, Radiator. Foto: Fotograf Markus P i Örebro.Ljussättning med blixt utomhus. Bilder till broschyr och webb, Radiator. Foto: Fotograf Markus P i Örebro.Ljussättning med blixt utomhus. Bilder till broschyr och webb, Radiator. Foto: Fotograf Markus P i Örebro.Ljussättning med blixt utomhus. Bilder till broschyr och webb, Radiator. Foto: Fotograf Markus P i Örebro.Ljussättning med blixt utomhus. Bilder till broschyr och webb, Radiator. Foto: Fotograf Markus P i Örebro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *