En samarbetspartner till mig som jobbar som restaurangkonsult arbetar för tillfället med restaurangkedjan Spicy Hot. På deras uppdrag skulle vi fota nya bilder till menyer, hemsida och annan marknadsföring. Bilderna skulle vara enkla, rena och eventuellt frilagda. Så inget konstnärligt kort skärpedjup skulle passa här. Bilder fanns redan så det gällde att göra det bättre än befintligt material helt enkelt.
Ljussättning
Vi fick hållas i källaren eftersom restaurangen hade öppet när vi fotade. Lite trångt men det det var inga problem. Jag riggade upp ljussättningen enligt nedan:


Med ett 70-200 så får jag bra beskärning utan distortion på maträtten. Bordet var ju ganska litet och jag ville helst fylla ut bilden med bordets yta för att förenkla eventuell friläggning i efterarbetet.
Det huvudsakliga ljuset kommer från Elinchrom-blixten. Beroende på tycke och smak så kan man fota så att man har kameran rakt mot blixten. Detta ger allra mest reflektioner i maträtten och det beror lite på vad man fotar för slags mat. Jag testade detta först, men det blev inte riktigt bra. Jag hade först enbart Elinchrom-blixten med softbox och diffusor som ljuskälla, kameran rakt framför blixten. Reflektionen i såsen blev då väldigt stark och färgerna framträdde inte så bra. Det som händer när man står rakt framför blixten är att ljuset studsar i maten/såsen och direkt in i linsen. I just detta fall så passade inte det så bra. Därför flyttade jag på kameran lite åt sidan så att allt ljus inte reflekterades rakt in i kameran. Viss reflektion får man ändå, men inte lika påtaglig. Jag riggade även upp en reflexskärm för att lätta upp slagskuggan under tallriken. Det funkade väldigt bra. Jag la även till två st Speedlite 580EX II som var riktade rakt upp i det vita taket för lite upplättning och för att få ett jämnt ljus i hela bilden.
Den övre bilden är den första ljussättnignen. Den nedre bilden är efter nämnda justeringar. Man ser väldigt tydligt vilken roll reflexskärmen spelar i den här ljussättningen.

Under tallriken så markerade vi med en blyertspenna hur tallrikarna skulle placeras. Vi ville ju alla bilder så lika varandra som möjligt, så därför var det lika bra att göra rätt från början och bestämma hur vi skulle fota samtliga bilder. Jag fotade på ISO100, 1/125 och f18 för att få ett stort skärpedjup där allting i bilden var skarpt.
Det var 38 maträtter som skulle tillagas och fotas så det fanns att göra hela dagen, särskilt för kökspersonalen. Det var väldigt tacksamt att ha Marcus och Kenny med också, som fixade med detaljer och smågrejer så att jag kunde koncentrera mig på att att fota. När man har människor med sig vid en plåtning som gör det de är bäst på så blir slutresultatet så mycket bättre. Teamwork!
Ett tips vid matfotograferingar är att pensla kött, kyckling etc. med matolja precis innan bilden tas. Det ger ett mycket saftigt och smakfullt intryck.
Efterarbete
Eftersom vi var väldigt noggranna med ljussättning och detaljer vid fototillfället så gick efterarbetet ganska smidigt. Grundjusteringarna som vitbalansering, skärpa, kontrast osv blev ju desamma för alla bilder. Sen var det en del man fick justera i varje bild som att jobba med healing brush och clone stamp för att ta bort fläckar, justera mat som inte såg bra ut, ta bort märken och damm på bordet m.m.
Även fast vi fotade med kameran på stativ och hade märkt ut var tallrikarna skulle stå så skiljde det lite, lite mellan olika bilder vad gäller placeringen och vinkeln på tallriken. Detta fick jag justera så att alla bilder blev enhetliga i utsnittet. En lärdom här är att man aldrig ska fuska med detaljer vid fototillfället. Ju mer noggrann man är då desto enklare går efterarbetet när det är många bilder som ska fixas, som i detta fall 38 olika maträtter.
Nedan ett kollage av några av de färdiga bilderna samt en del ”behind the scenes”.




