Personalfotografering på Sigma i Örebro

Markus PetterssonFoto, LjussättningSkriv en kommentar

Sedan några år tillbaka har jag fotograferat personalbilder hos Sigma i Örebro. Sigma sysslar med konsulting inom IT och systemutveckling.

Vi brukar har personalfotografering hos Sigma en gång vart eller vartannat år beroende på hur många nyanställda som har tillkommit. Detta var tredje gången jag fotade hos Sigma. Vid en sån här typ av fotografering är det viktigt att man kan återskapa samma fotoförhållanden från gång till gång så att bilderna inte skiljer sig åt från tidigare fotograferingar. Jag fick ett konferensrum till mitt förfogande vilket passar sig alldeles ypperligt för personalfotografering.

Fotograf Markus P i Örebro - Personalfotografering hos Sigma i Örebro

Lastolite Lightbox som bakgrund

Det som skulle levereras var en halvkroppsbild och en porträttbild på varje anställd mot helt vit bakgrund. För att minimera efterarbetet med att få bakgrunden helt vit använde jag mig av en Lightbox från Lastolite. Det är en slags ”ljusbox” som man kan belysa inifrån för att få en utfrätt bakgrund.

Jag la två blixtar på golvet inuti boxen riktade mot modellen. Lightboxen har dragkedjor på sidorna så att man kan ställa blixtar riktade inåt på stativ vid sidorna av boxen. Fyra blixtar på full styrka räckte bra för att få en jämnt utfrätt bakgrund. Så här ser det ut när blixtarna utlöser:

Fotograf Markus P i Örebro - Personalfotografering hos Sigma i Örebro

Trådlös överföring till iPad

Med hjälp av ett Transcend WiFi minneskort så överförde jag bilderna trådlöst till min iPad. Detta är väldigt smidigt då personen som fotograferas kan se bilderna direkt och godkänna dem eller om han/hon önskar att ta flera. I appen Shuttersnitch finns många bra funktioner, t ex så kan jag välja att enbart överföra JPG-bilder till iPaden. Jag fotar alltid i RAW+JPG Small och använder JPG-bilderna för förhandstitt i paddan.

En annan bra funktion är att man kan se varning för överexponering, det som heter highlight alert i kameran. Detta är ett bra kvitto på att bakgrunden är helt utfrätt, som jag vill ha i detta fall.

Huvudljus och effektljus

Som huvudljus använde jag en 40×60 softbox på mitt Henselaggregat. Jag mätte in ljuset till f11 på modellen. Softboxen ger en belysning som räcker bra för överkroppen på en person och ger en svag avtoning nedåt lår/knän. Som hårljus använde jag en Canon Speedlite 580 EXII med en egentillverkad ”strut” för att rikta ljuset.

Jag hade även med två extra 580EX II som backup för Henselaggregatet då det har några år på nacken. Dessa skulle jag i så fall montera på en adapter, sätta på stativ med ett paraply som diffusor.

Fotograf Markus P i Örebro - Personalfotografering hos Sigma i Örebro

Vitbalansering

Jag hade innan fotograferingen provat denna ljussättning i studion och även testat att vitbalansera bilderna. Jag ställde därför in kamerans vitbalans på 5100 K som jag hade mätt in i studion. Viktigt att tänka på är att vitbalansen kan skilja sig beroende på vilket rum man riggar upp i. Det beror på att ljuset studsar i väggar och golv. Om väggar och golv har olika fäger samt är av olika reflektterande material så kan vitbalansen skilja en hel del på exakt samma ljussättning i olika lokaler. Så blev även fallet här då vitbalansen blev 5400 K när jag vitblanserade i Camera RAW i efterbehandlingen. Vitbalansering gör man genom att fota in ett s k gråkort som man sedan ”pipettar” i Camera RAW för att få rätt vitbalans. Personligen gillar jag något kallare vitbalans än vad man brukar få vid en korrekt vitbalansering så de levererade bilderna satte jag till 5250 K. Nedan en bild på mig själv med ett gråkort som jag använde för vitbalanseringen. Detta fotade jag innan fotograferings början när allting var uppriggat och ljuset inmätt.

Fotograf Markus P i Örebro - Personalfotografering hos Sigma i Örebro

Efterbehandling

Jag lät varje person välja sina egna bilder som skulle levereras. Helvkroppsbilderna levererades utan beskräning men porträttbilderna fotade jag medvetet med lite mer luft för att beskära med var och en separat i efterbehandlingen. Detta gör jag för att olika personer har helt enkelt olika stora huvuden och olika frisyrer. Därmed funkar det inte så bra med ett macro för alla bilder utan det blir ”handpåläggning” för varje enskild bild. Jag gjorde även alla bilder i färg och svartvitt då både och skulle levereras.

En skärmdump nedan från Adobe Bridge med ett axplock av de färdiga färgbilderna.

Fotograf Markus P i Örebro - Personalfotografering hos Sigma i Örebro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *