Problem med sensordamm på Canon 1Dx

Markus PetterssonFotoSkriv en kommentar

För ungefär en månad sedan fick jag min Canon 1Dx. Jag hade märkt att vid evenemang som racing och drifting så kan behövas en riktigt snabb kamera med väldigt bra och snabb autofokus för att man ska hinna med att fota när det går undan.

Testade kameran på Gelleråsen när deet var drifting och track day där. Funkade kanonbra, men tyvärr märkte jag när jag kom hem och kollade igenom bilderna att samtliga bilder hade fläckar, som klart och tydligt orsakats av sensordamm, fläckar på sensorn.

Det var första gången jag använde kameran och eftersom jag har haft ett gäng olika systemkameror genom åren så kände jag tydligt igen den typen av fläckar. Sånt är mer eller mindre oundvikligt när man använder kameran mycket och byter objektiv ofta. Men det här kamerahuset hade jag satt på ett objektiv en gång på, så det kändes orimligt att det hade kommit in damm nu. I övrigt så har jag ju även ett till kamerahus, 5D mk III, som jag har haft i över ett år och det är inte en enda liten prick på den sensorn trots att jag har bytt objektiv säkert 100 gånger.

Så här satt fläckarna på bilderna i första kamerahuset:

Fotograf Markus P i Örebro - Fläckar, damm, sensordamm, Canon 1Dx

Dammtest

Jag kontaktade i alla fall Cyberphoto där jag alltid köper mina kameragrejer och berättade om det hela. Jag fick ett nytt kamerahus och det första jag gjorde var då naturligtvis att testa detta kamerahus mot damm.

För att testa om det finns damm och fläckar på sensorn så tar man en bild i oskärpa på högt bländartal, 18-20 ungefär, mot en ljus, jämn yta. Om man fotar på lägre bländartal så syns inte dessa fläckar lika tydligt, de blir suddigare. Man kan fokusera på en punkt längre bort, låsa skärpan och sedan komponera om bilden så att hela bilden är i oskärpa och täcks upp av den ljusa ytan när man exponerar. Jag fokuserade på en tröskel/dörr lite längre bort i rummet och komponerade sedan om bilden så att hela sökarfältet togs upp en stor lampglob jag har i taket i hallen.

Jag var väldigt noggrann med att sätta på objektivet snabbt och i ”en dammfri miljö” som man ska.

När man sedan tar in bilden i Camera RAW så kan man dra lite i vitbalans- och exponeringsreglagen för att se om det finns fläckar i bilden. När man fotar på höga bländartal så syns dessa fläckar i så fall väldigt skarpt även fast hela bilden är fotad i oskärpa.

Tyvärr så var det fläckar och sensordamm även på kamerahus nummer 2:
Fotograf Markus P i Örebro - Fläckar, damm, sensordamm, Canon 1Dx

Jag kontaktade Cyberphoto igen och visade bilder och berättade om det hela. Jag fick nu ett tredje kamerahus skickat till mig, och detta kamerahus hade de enligt uppgift testat själva med utrustning avsett för just detta innan de skickade det till mig. Dock måste de ha testat det väldigt annorlunda, eller i alla fall inte ett test som är så ”verklighetsförankrat”. Det skulle vara helt dammfritt när de skickade det till mig men det var tyvärr fläckar på sensorn i det tredje kamerahuset också.
Fotograf Markus P i Örebro - Fläckar, damm, sensordamm, Canon 1Dx

Fläckarna syns bättre i full upplösning. Bilderna finns att ladda ner i fullstorlek här:

www.markusp.se/download/fotograf-markus-p-orebro-canon-1dx-sensordamm-01-large.jpg
www.markusp.se/download/fotograf-markus-p-orebro-canon-1dx-sensordamm-02-large.jpg
www.markusp.se/download/fotograf-markus-p-orebro-canon-1dx-sensordamm-03-large.jpg

Bästa tänkbara kundservice och bemötande hos Cyberphoto!

Detta är ju extremt tråkigt tycker jag, när man köper flaggskeppet i Canons utbud och betalar 55 000 för en kamera. Då har man rätt att kräva att det ska vara i absolut perfekt toppskick. Dock så ska Cyberphoto ha all cred i världen för hur de har hanterat mitt ärende. Det har aldrig varit något snack om att jag ska få ett nytt kamerahus, TRE gånger! Det är bra kundservice det! Det är sånt som gör att man stannar kvar som kund. Alltid ett trevligt bemötande och förståelse för problem som har uppstått.

I skrivande stund ska jag skicka tillbaka mitt tredje 1Dx-hus och istället prova med Canon 7D mark II som precis har kommit ut. Återkommer med dammtest av det kamerahuset, hoppas på det bästa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *