Produktbilder på Jim Beam bourbon whiskey

Markus PetterssonproduktfotograferingSkriv en kommentar

Produktbild Jim Beam Bourbon whiskey

Jag ville testa en ny touch på produktbild jämfört med hur jag har fotat tidigare. Jag hade en idé om att använda mer vidvinkel på kameran och ett perspektiv något underifrån för att göra så att produkten ser större ut. Jag använde ett fast objektiv, Canon 28mm f2.8 IS. För att få ett tillräckligt stort skärpedjup så att hela flaskan är i fokus vid sån här vinkel så behöver man fota flera exponeringar där fokuspunkten flyttas steg för steg, och sedan ”fokus-stacka” dem till en enda bild. Jag skriver mer om focus stacking i det här blogginlägget om produktfotografering av silversmycken mot vit bakgrund.

Ljussättning

I och med att jag behövde fota flera likadana exponeringar med skärpan på olika ställen så var jag tvungen att göra ljussättningen ”färdig från början”. Annars, om man bara ska använda en exponering som grundbild, så kan man flytta blixtarna runt lite grann för att få olika exponeringar som man sedan maskar fram i olika lager.

Men hur som helst så spenderade jag nog mest tid i studion på att få till ljussättningen och reflektionerna i glaset och flaskan. Det kan ta ett par timmar att få till det. Små justeringar som att flytta/sänka/höja blixtarna några centimeter kan göra stor skillnad. Även hur man diffuserar ljuset gör stor skillnad på hur reflektionerna i flaskan och glaset ser ut.

Ett exempel är reflektionen på framsidan av whiskey-glaset. Här är några olika varianter jag testade innan jag kom fram till hur jag ville ha det. Reflektionen i glaset skiljer sig en del åt beroende på hur blixtarna är placerade:

När man fotar genomskinligt glas med en färgad vätska i, så är ett vanligt knep att använda någon form av reflektorskiva bakom glaset för att lysa upp vätskan. Ljuset som kommer framifrån går rakt igenom glaset och vätskan, reflekteras mot reflektorskivan och studsar tillbaka mot kameran. Jag använde en liten vit pappersbit som jag klippte till och ställde bakom glaset. Här är ett exempel på två bilder utan och med den lilla pappersbiten:

Rekvisita

Förutom pappersskivor för att täcka eller reflektera ljus från olika vinklar, så är en del av rekvisitan jag använde iskuber i akrylplast. Riktig is man har hemma i frysen ser för det första inte så snygg ut. För det andra så smälter den och skapar kondens på glaset, så man har inte så lång tid på sig att fota. Därför är det bra med fejk-is. Kan köpas här på Partykungen.se.

Jag använde även en vit pappersskiva bakom flaskan. Alla detaljer syns i filmklippet längst ner på sidan.

Ytterligare en viktig del i rekvistian är kalkerpapper. Jag köpte en stor rulle med kalkerpapper på mattonbutiken.se för att slå blixtarna genom och på så sätt skapa en toning i ljuset, en s k ”gradient”. Effekten av detta syns i reflektionen på framsidan av glaset. Reflektionen är ljusare till vänster och tonar ut till höger. Den här effekten får man genom att vinkla softboxen mot kalkerpapperet. I bilderna ovan med olika exmpel på reflektioner i glaset, så använde jag inte kalkerpapperet som diffusor. Lite svårt att beskriva i text… 🙂

Jim Beam och Ballantines whiskey

Jag gjorde ett par olika bilder med den här ljussättningen. På en av dem med enbart Jim Beam-flaskan experimenterade jag även lite med ”splashes”. Dessa splashar med färgad vätska kommer från köpta stock-photos där jag har maskat ut och format om de delar jag velat använda i min bild, och sedan har jag färgat om dem för att bättre matcha whiskeyns färg.

Arbetsflöde

För att sammanfatta i punktform:

  • Ljussättning
  • Fotografering
  • RAW-konvertering av alla bilder som ska användas
  • Focus-stacking i Helicon Focus
  • Detaljretusch och justeringar av färger/kontrast

Avslutningsvis en liten filmsnutt där hela arbetsflödet syns i något komprimerad form.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.