Reklambild, fotomontage – Nocco

Markus Petterssonproduktfotografering3 Comments

Nocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P Örebro

Jag fick nyligen en leverans med tre nya blixtar, NiceFoto RQ800C. Dessa blixtar har extremt kort brinntid som lämpar sig för att frysa snabba rörelser i studio, som t ex vatten som plaskar. Jag gjorde ett ordentligt test av dem för att skapa en ”reklamig” bild, ett fotomontage, som jag har tänkt göra länge.

OBS! Denna fotografering och retusch är inte gjord på uppdrag utav Nocco utan endast som ett personligt projekt.

För bilderna som ingår i det här fotomontaget så gjorde jag två olika ljusuppställningar. När jag fotade burkarna så använde jag sex blixtar. Så här såg ljusuppställningen ut för att fota burkarna:

Nocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P Örebro

En blixt på ett litet golvstativ riktad mot bakgrunden. Denna är egentligen inte jättenödvändig eftersom burkarna ändå skulle friläggas sen, men iaf…

Två blixtar med softboxar skapade burkarnas highlights, konturljuset. Så här ser en bild ut med endast de blixtarna:

Nocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P Örebro

Sen la jag till två blixtar med raster som jag slog genom kalkerpapper på vardera sida om burken. Dessa blixtar skärmades också av med svarta pappskivor för att få en aningen skarpare kant på ena sidan av reflektionen och en kant som tonades av inåt mitten av burken. Så här ser det ut när de blixtarna lades till:

Nocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P Örebro

Aningen framför burken, åt kamerans håll, satte jag även en blixt uppifrån som jag slog genom en diffusorskärm. Så här ser det ut direkt ur kameran när även den blixten var på:

Nocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P Örebro

Burkarna preppades med s k ”dulling spray” som ger en matt yta som ser ut som att burken har tagits från kylen och in i rumstemperatur. Jag duschade även på vattendroppar med en sprayflaska. Man använder då en blandning av 50/50 glycerol och vatten för att få vattendropparna att pärla sig och få en snygg, rund form.

Jag utlöste kameran trådlöst med en Pocketwizard radiosändare. På så sätt kunde jag stå och hålla burken i precis den vinkel jag ville ha den och ta bilder tills jag var nöjd. Så här såg bilderna ut direkt från kameran som jag använde för fotomontaget:

Nocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P ÖrebroNocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P Örebro

Efter det var det dags att fota bilderna som behövdes för alla detaljer med vatten. Jag riggade upp tre stycken NiceFoto-blixtar eftersom jag behövde väldigt kort brinntid då. Det är viktigt att allt blixtljus man använder för att frysa rörelser har kort brinntid. Att blanda in en blixt med längre brinntid skulle inte funka här så det skulle resultera i släpningar i ljuset. Vattendropparna som flög i luften skulle få ”svansar” och bli suddiga. Jag hade blixtarna inställda på en brinntid på 1/15000 sekund på t.05. Det brukar räcka för att frysa rörelser på det här sättet.

Nocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P Örebro

Nedan är exempel på några av bilderna jag tog och sedan plockade detaljer från. Från vissa bilder tog jag bubblor som blev skarpa och snygga, från andra bilder tog jag frukterna, vattenplask i luften osv.

Nocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P ÖrebroNocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P ÖrebroNocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P ÖrebroNocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P ÖrebroNocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P Örebro

Kamerans inställningar:

  • f11
  • ISO100
  • 1/500

Retusch

Den färdiga PSD-filen bestod av 66 lager/justeringslager i olika mappar. När det blir så mycket lager gör man bäst i att namnge och organisera allting väldigt noggrant, annars blir det svårt att jobba! 🙂  Effektiv tid för den här retuschen blev ca 30 timmar. Fotandet i studion tog ca 5 timmar inklusive riggning av ljus.

Det blir svårt att gå in på alla detaljer jag gjorde i retuschen, men det är extremt mycket pill med detaljer för att få ihop allting. Nedan är en extremt förenklad animation på hur bilden sattes ihop.

För er som vill ta en närmare titt på detaljrikedomen och skärpan från en Hasselbladskamera så kan ni kika här på en version i lite större storlek av den färdiga bilden: www.markusp.se/download/www.markusp.se/download/nocco_3000px.jpg

Nocco reklambild/fotomontage av Reklamfotograf Markus P Örebro

3 Comments on “Reklambild, fotomontage – Nocco”

  1. Vansinnigt mycket jobb, men extremt bra resultat. Blir grön av avund när jag själv bara har en rutten digitalkamera som får huden att se ut som på ett lik. Har många gånger slagits av hur otroligt svårt det är att få ens acceptabelt ljus när man ska fotografera vad som helst — för att inte tala om perfekt proffskvalitet som här. Riktigt imponerande, faktiskt.

  2. Fantastiskt jobb!
    Vet själv hur det kan vara att sitta framför PS i timmar pga av en liten detalj som man inte är nöjd med!
    Riktigt intressant blogg! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *