Reklambilder åt WorkCon

Markus PetterssonFoto, LjussättningSkriv en kommentar

I september i år fick jag ett uppdrag av WorkCon i Trelleborg som ville ha bilder på en miljötankstation med placering i Örebro. WorkCon tillverkar containrarna som används för miljötankstationer för lastbilar runtom i landet. Vi hade kontakt på telefon och mail där jag fick lite skissbilder om hur ungefär de hade tänkt sig att bilderna skulle se ut. Det skulle dels fotas lite olika vinklar på containern/tankstationen och även när dörren till containern var öppen så att ljuset inifrån den syntes.

Jag rekade lite på platsen ett par dagar innan och beräknade när solen skulle gå ner då det behövde tas med i beräkningen. Kunden ville ha lite skymning i bilderna så belysningen skulle framträda tydligare. Jag valde dock att även ljussätta med blixtar. Väl på plats riggade jag upp två st Canon Speedlite 580 EXII på varsitt stativ, och även kameran på stativ. Blixtarna utlöser jag trådlöst med en sändare på kameran, Pocketwizard MiniTT1, och en mottagare på varje blixt, Pocketwizard FlexTT5. Jag använde även en fjärrkontroll för att utlösa själva kameran.

Eftersom containern är ganska stor så skulle det bli ganska omständligt att belysa hela i en enda exponering, så därför var min tanke att ha kameran på stativ och sedan ta flera olika exponeringar där jag flyttar runt blixtarna. Då underlättar det att kunna utlösa kameran med en fjärrkontroll. Den köpte jag för en dryg hundring på eBay, av märket JYC. Funkar kanonbra för en billig slant, rekommenderas! I övrigt är det väldigt smidigt att jobba med Speedlites när man har möjlighet. Dom levererar ganska bra med blixtstyrka med tanke på den ringa storleken.

Ett problem som dök upp som jag inte riktigt hade tänkt på var att logotypen på containern inte syntes så bra eftersom den består av korrugerad plåt. Det gjorde att loggan blev aningen otydlig när man fotade ”från sidan” för mycket. Ett annat problem var att plåten reflekterade blixtljuset väldigt mycket.

Fotograf Markus P i Örebro - Reklambilder åt WorkConBilden ovan är oretuscherad direkt från kameran. Reflektionerna i plåten fick lösas genom att markera och kopiera en del av plåten som inte hade reflektioner i sig. Sedan omformade jag den delen och passade in så den täckte över delen med reflektionen i sig.

Fotograf Markus P i Örebro - Reklambilder åt WorkConEfter lite detaljpill, justering av skuddor/ljus samt maskande senare så såg bilden ut som ovan.

Fotograf Markus P i Örebro - Reklambilder åt WorkConJag provade för skojs skull även att byta ut himlen till en lite mer färgglad variant.

Bilden som skulle tas när dörren var öppen så att ljuset syntes togs ur en annan vinkel. Ljuset inne i containern var inte så pass starkt som jag ville ha det, så jag ställe en Speedlite inuti containern och riktade upp i taket vilket gav effekten jag ville åt.

Fotograf Markus P i Örebro - Reklambilder åt WorkCon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *