Reklamfoto för Ming’s Chinese Kitchen i Örebro

Markus PetterssonFoto, LjussättningSkriv en kommentar

Idag körde jag lite matfoto då jag fotade reklambilder åt en nyöppnad kinesisk restaurang, Ming’s Chinese Kitchen i Örebro. Bilderna skulle användas till menyer och annat, så det var väldigt ”enkla och tydliga” bilder i gemensamt manér som skulle fotas på de olika rätterna.

Beroende på vad matbilder ska användas till så får man anpassa sig efter syftet. Min första tanke när man pratar om matbilder är kort skärpedjup och en uppdukad miljö men dessa bilder skulle friläggas och placeras i menyn med en liten skugga under varje tallrik. Jag fick se ett par exempel på hur de ville ha det vilket hjälpte mig att göra ljussättningen anpassad efter det.

Från början hade jag tänkt att belysa med en enda Speedlite 580EX II genom ett paraply och en diffuser för att få ett riktigt mjukt ljus. Provade den ljussättningen innan.

Fotograf Markus P i Örebro -Reklambilder för Ming's Chinese Kitchen i Örebro Test av ljussättning innan fotograferingen.

Beroende på hur man vill att ljuset ska reflekteras i maten så bör man tänka på blixtens placering. Om blixten står rakt framför kameran så studsar ljuset direkt upp i linsen. Det ger visst ”blänk” i detaljer i maträtten när den är nylagad och saftig. Flyttar man blixten lite åt sidan så får man inte samma reflektioner i maten utan mer fylliga, mättade färger. Illustrerar det nedan med ett paket Bisolvon och en klämma för att visa skillnaden. 🙂 Hur man vill ha det är en smaksak beroende på maträtt. Vid denna fotografering valde jag att ställa blixten vid sidan istället för rakt framför kameran.

Fotograf Markus P i Örebro -Reklambilder för Ming's Chinese Kitchen i Örebro På den övre bilden står blixten rakt framför kameran. På den nedre bilden flyttade jag mig lite åt sidan så att blixtljuset inte reflekteras direkt in i linsen.

I den första ljusuppställningen jag gjorde mätte jag in ljuset till strax över f2.8, vilket hade funkat bra för hur jag hade tänkt mig bilderna, dvs med väldigt kort skärpedjup. Men eftersom önskemålet var att få bilder som skulle friläggas så behövde jag mer ljus för att kunna fota på ett högre bländartal och få större skärpedjup. Det ger skarpare konturer av tallriken och gör det lättare att frilägga. Jag ställde därför ut två st Speedlite 580EX II till i lokalen och riktade dem rakt upp i taket. Taket, som var helt vitt, funkar då som en stor reflexskärm och ger ett jämnt och bra ljus.

Fotograf Markus P i Örebro -Reklambilder för Ming's Chinese Kitchen i Örebro Ljussättning med tre st Canon Speedlite 580 EXII.

Jag fick även tänka om i val av objektiv. Först hade jag tänkt att fota med ett 100mm f2.8 macro, men den brännvidden skulle ändå ge för kort skärpedjup för dessa bilder även om jag skulle fota med en liten bländaröppning (högt bländartal). Jag bytte därför till ett 50mm f1.2. Med hjälp av de två extra blixtarna på full styrka fick jag upp ljuset till f11, vilket passade mycket bättre i detta fall.

Skärpedjup beror på tre olika faktorer:

Bländare – Ju större bländaröppning (lägre bländartal) desto kortare skärpedjup
Brännvidd – Ju längre brännvidd desto kortare skärpedjup
Avstånd till objektet – Ju närmare objektet man är med kameran desto kortare skärpedjup får man
Alla dessa tre faktorer måste man ha i åtanke redan innan man fotar för att få önskat resultat vad gäller skärpedjupet.

Jag tog med ganska mycket luft omkring varje objekt, dvs jag beskar inte bilden direkt i kameran. Anledningen till detta är att jag som sagt ville ha ett stort/långt skärpedjup, och går man för nära objektet så blir skärpedjupet för kort. Jag visste att upplösningen på bilderna skulle räcka till även om jag beskar dem, vilket jag planerade att göra i efterbehandlingen.

Bilderna levererades som på exemplen nedan och skulle sedan friläggas av den som gjorde layoutarbetet med menyerna. De beskurna bilderna blev ca 8 megapixel i upplösning, beskurna från originalstorleken på 21,1 megapixel. 8 megapixel räcker till gott och väl då de skulle tryckas i 4-5 cm storlek i menyerna.

Fotograf Markus P i Örebro -Reklambilder för Ming's Chinese Kitchen i Örebro Överblick av bilderna i Adobe Bridge.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *