Reklamfotograf Markus P fotar produktbilder åt Korvbrödsbagarn

Markus PetterssonOkategoriseradeSkriv en kommentar

Reklamfotograf Markus P Örebro, Liljedal Communication, Korvbrödsbagarn

Jag fick nyligen i uppdrag att fotografera ett något ovanligt objekt för mig – semlebullar och friscobröd! 🙂 Uppdragsgivare var Liljedal Communication i Örebro och slutkunden är Korvbrödsbagarn.

Dessa produkter har fått nya förpackningar (väldigt snygga!) som ska marknadsföras med kampanjer i matbutikerna i höst. Till det behövdes nytt och fräscht bildmaterial.

Som jag har skrivit förut så är det som reklafotograf väldigt tacksamt som fotograf att jobba tillsammans med en reklambyrå. Anledningen till det är att uppdragsspecifikationen är väldigt tydlig och detaljerad vilket jag gillar. Det är inte ”ta lite nya schyssta bilder” utan vinklar, ljussättning, skisser, mått m.m. på bilderna som ska framställas är oftast väl angivna redan innan mitt arbete har påbörjats. Det gör det hela enkelt för mig, för det är ”bara” att fota tills man har de bilder som önskas. Det kanske krävs lite justeringar i ljussättning, utsnitt, vinklar osv. under fotograferingens gång, men som sagt, man vet vad som ska produceras och det är bara att köra tills man ”är där”.

Ljussättning, konceptbild

Enligt direktiven så tog vi fram ett gäng olika bilder på de nya förpackningarna. Dessa bilder ska användas i tryck, i olika sammanhang på slutkundens hemsida, i presentationer m.m. Det var dels en konceptbild som skulle fotas, en mer ”artistisk” bild, och dels rena produktbilder rakt uppifrån och lite snett uppifrån mot både ljus och mörk bakgrund. Skissbilder fanns sedan tidigare som skulle efterliknas.

Reklamfotograf Markus P Örebro, Liljedal Communication, KorvbrödsbagarnReklamfotograf Markus P Örebro, Liljedal Communication, Korvbrödsbagarn

I bilden ovan har jag ljussatt med en 60×40 cm softbox på bomstativ som jag dessutom slog genom en stor diffusor/skärm för att mjuka upp ljuset ännu mer. Detta ger väldigt mjuka skuggor och en tonad, mjuk reflektion i materialet. Med reflekterande material, som plast i detta fall, är det just reflektionerna som kan vara en utmaning att få till bra. Man kan tycka att diffusorn/skärmen jag har använt här är aningen stor för att fota en liten brödpåse, men det har att göra med hur man vill att reflektionen i produktens material ska se ut.

Det jag även gjorde i ljussättningen på bilden ovan var att lägga en vit ”reflektorplastpåse” i framkant av produkten för att ljusa upp produkten. Ljuset som kommer rakt uppifrån studsar mot reflektorplastpåsen och lyser upp produkten framtill/nedtill. Denna upplysta del av bilden klippte jag sedan in och maskade fram i en bild jag fotade utan reflektorplastpåse.

De två små blixtarna på sidorna riktades och justerades till att få en jämn och behaglig ton på bakgrunden. Notera att dessa blixtar har kon/raster för att inte spilla något ljus på själva produkten. Nedan ett par bilder från ljussättning av produkterbilderna mot mörk bakgrund som skulle fotas lite snett ovanifrån. Här använde jag frigolitskärmar som jag slog de två små blixtarna i för att lätta upp luset från sidorna, funkade kanonbra!

Reklamfotograf Markus P Örebro, Liljedal Communication, KorvbrödsbagarnReklamfotograf Markus P Örebro, Liljedal Communication, Korvbrödsbagarn

Produktbilder

Friläggningen av produktbilderna gjordes av reklambyrån själva i just detta uppdrag då det fanns extremt tydliga direktiv från slutkunden för hur detta skulle göras. De rena produkterbilderna levererades därför i princip direkt från kameran i det här uppdraget.

Genomskinligt material mot vit bakgrund är alltid en balansgång när det handlar om ljussättning. Det måste finnas tillräckligt med teckning kvar i materialet så det inte blir utfrätt, samtidigt som det inte får vara för underexponerat så det ser grådaskigt ut. Inte helt lätt!

Reklamfotograf Markus P Örebro, Liljedal Communication, KorvbrödsbagarnReklamfotograf Markus P Örebro, Liljedal Communication, KorvbrödsbagarnReklamfotograf Markus P Örebro, Liljedal Communication, KorvbrödsbagarnReklamfotograf Markus P Örebro, Liljedal Communication, KorvbrödsbagarnReklamfotograf Markus P Örebro, Liljedal Communication, Korvbrödsbagarn

Så här blev den färdiga konceptbilden. Att det är så mycket luft runt produkten beror på att denna yta skulle användas till text, logga etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.