Reklamfotografering på Volt i Örebro för Amtico och reklambyrån Mäcé

Markus PetterssonFotoSkriv en kommentar

Jag blev kontaktad av reklambyrån Mäcé i Varberg som sökte en fotograf i örebro till en reklamfotografering av golvet i en nyligen öppnad klädbutik i Örebro, Volt på Köpmangatan. Slutkunden heter Amtico och är ett internationellt företag som designar och tillverkar golv. Amtico har funnits i 50 år och levererar golv till detaljhandel, sjukvård, kontor, hotell, restauranger m.m.

Innan fotograferingen tillhandahölls jag direktiv för hur bilderna skulle fotas från Amticos marknadsavdelning i England. Fyra st A4-sidor med direktiv och bildexempel gjorde uppdraget väldigt tydligt vilket jag tycker om. Det hjälper mig att leverera ett resultat som gör kunden så nöjd som möjligt.

En representant från Amticos marknadsavdelning i Stockholm fanns på plats vid fotograferingen och hjälpte mig under arbetet för att ännu bättre säkra resultatet enligt de givna direktiven.

Befintligt ljus

Belysningen i en butik består ofta av spotlights vilket kan göra det lite knepigt att få en jämn och bra exponering utan överexponerade områden där spotlights träffar golv och väggar. Jag besökte butiken ett par dagar innan fototillfället och rekade lite samt tog några testbilder. Den befintliga beslysningen verkade funka ganska bra i det här fallet men jag hade naturligtvis med blixtar som backup ifall det skulle behövas.

Dock krävs det ganska mycket jobb med riggning om man ska ljussätta en lokal där man fotar med mycket vidvinkel efersom det blir en väldigt stor yta att ljussätta. Vi hade bara en timme på oss för fotograferingen från början till slut, vilket inte är så mycket. Därför körde vi enbart på befintligt ljus. Det blir ganska långa slutartider vid den här typen av fotografering om man vill hålla sig på ISO100, så det var självutlösning och kameran på stativ som gällde för att få skarpa bilder.

Vitbalans

Jag brukar försöka att få så rätt vitbalans som möjligt direkt när jag fotar, men det är alltid bra att fota in gråkort för att kunna vitbalansera korrekt i efterarbetet. Vitbalans på Auto brukar funka sådär halvbra när det är lysrör eller glödlampor så jag rekommenderar att välja den typen av vitbalans som majoriteten av det befintliga ljuset är i, dvs glödlampor i det här fallet. Har man en riktigt avancerad ljusmätare så kan man även mäta färgtemperatur. Dock funkar det väldigt bra att vitbalansera i RAW-konverteringen om man inte _måste_ få bilderna färdiga direkt från kameran.

Jag fotade med ett 16-35 f2.8 L med en brännvidd på mellan 16 och 20 mm. När man fotar interiör bör man sträva efter att inte tilta kameran för mycket då detta ger en ordentlig distortion i bilderna. Det brukar vara ett krav från fastighetsmäklare när man fotar lägenheter och hus, att alla vertikala linjer ska vara raka. Man får ofta räta ut dessa linjer i efterhand och i senaste versionen av Photoshop CC finns en väldigt bra funktion för att räta upp linjer i Camera RAW. Rekommenderar att prova det!

Det var både översiktsbilder och detaljbilder av golvet som skulle fotas, så jag växlade vinklar en hel del, både grodperspektiv och fågelperspektiv samt stående och liggande bilder. Kunden ville ha ett långt skärpedjup i bilderna så jag fotade på bländare 11 i alla bilder.

Nedan följer några av de levererade bilderna.

Fotograf Markus P i Örebro - Reklamfotografering på Volt i Örebro. Uppdragsgivare: Mäcé reklambyrå, Varberg. Slutkund: Amtico. Fotograf Markus P i Örebro - Reklamfotografering på Volt i Örebro. Uppdragsgivare: Mäcé reklambyrå, Varberg. Slutkund: Amtico. Fotograf Markus P i Örebro - Reklamfotografering på Volt i Örebro. Uppdragsgivare: Mäcé reklambyrå, Varberg. Slutkund: Amtico. Fotograf Markus P i Örebro - Reklamfotografering på Volt i Örebro. Uppdragsgivare: Mäcé reklambyrå, Varberg. Slutkund: Amtico.

Provade även för skojs skull att dra rätt rejält i reglagen i Camera RAW för att få till en ”fake-HDR-effekt”:

Fotograf Markus P i Örebro - Reklamfotografering på Volt i Örebro. Uppdragsgivare: Mäcé reklambyrå, Varberg. Slutkund: Amtico. Fotograf Markus P i Örebro - Reklamfotografering på Volt i Örebro. Uppdragsgivare: Mäcé reklambyrå, Varberg. Slutkund: Amtico.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.