Retusch i Photoshop CC – 5 bra och användbara knep

Markus PetterssonRetuscheringSkriv en kommentar

1. Byt penselstorlek med tangenter

Lite då och då, nån gång per år, så håller jag föreläsningar i gymnasieskolor och foto och retusch. Jag brukar under retusch-biten ha min MacBook kopplad till en projektor för att visa vad jag gör i Photoshop. En fråga som alltid dyker upp väldigt tidigt är hur jag ändrar penselstorlek med tangenterna istället för att högerklicka eller gå upp i menyn och göra det.

Detta är mitt absolut bästa tips för att snabba upp retuschflödet och göra det smidigare att jobba i Photoshop. Jag har ställt in två egna snabbkommandon i Photoshop för att öka och minska penselstorleken. Detta är extremt underlättande när man jobbar mycket med att måla i masker i justeringslager, vilket jag gör en hel del i min retusch.

Eftersom jag är högerhänt och har Wacom-pennan i min högerhand så har jag naturligt vänsterhanden placerad i nedre vänstra hörnet av tangentbordet. Där sitter tangenterna < och >. < skrivs genom att enbart trycka på den tangenten och > skriver man genom att hålla nere Shift och trycka på samma tangent. Med < så ökar jag penselstorleken och med > så minskar jag penselstorleken. I och med att det är samma tangent så kan man hålla fingrarna på dessa två knappar hela tiden och slipper förflytta dem.

För att ställa in egna snabbkommandon i Photoshop går du upp i Edit-menyn och väljer Keyboard shortcuts, eller trycker Alt+Shift+Cmd+K. Välj Tools i rullgardingsmenyn ”Shortcuts For:” och scrolla nästan längst ner i listan.
Klicka på raderna Decrease Brush Size och Increase Brush Size och välj > och < som på bilden.
Fotograf Markus P i Örebro - Photoshoptricks

Man får en konflikt om dessa tangeter redan används för något annat snabbkommando, men det är bara att klicka Accept.

Detta låter kanske som en liten petitess, men när man har vant sig vid detta är det omöjligt att jobba utan det, jag lovar! 🙂 Vid retuscharbete där man ”målar” mycket i justeringslager så är det omöjligt att jobba med samma penselstorlek hela tiden. Jag ändrar penselstorlek extremt ofta beroende hur stor yta jag vill måla på. ibland är det pyttesmå detaljer som ska fixas och ibland vill man måla på större ytor. Därför är detta trick extremt användbart och tidsbesparande.

2. Använd makron för dina vanligaste åtgärder

Något jag ofta gör som sista steg innan jag publicerar bilder på min hemsida, blogg eller andra andra ställen på nätet är att konvertera bilden till färgprofilen sRGB (som lämpar sig bäst för visning i webbläsare) och eventuellt beskära bilden. Därför har jag skapat makron för dom här åtgärderna i Photoshop.

Jag använder F2 för att beskära efter en markering samt F3 för att konvertera till sRGB.

  • För att spela in ett nytt makro:
  • Tryck på knappen ”New Action” (Nytt makro) i Actions-paletten.
  • Namnge makrot till något lämpligt, i detta fall heter mitt makro ”CUT”.
  • Välj en snabbtangent. I detta fallet har jag valt F2 som ”aktiveras” genom att hålla ner fn-tangenten och sen trycka på F2 på Macen.
  • När den röda ”record”-knappen lyser så spelar makrot in allting du gör i Photoshop.
  • Välj Image -> Crop.
  • Tryck på Stop.

OBS! Detta är bara ett tips utifrån mitt sätt att jobba, men jag vill gärna ha kontoll på exakt hur jag beskär mina bilder och väljer efter beskärning storlek och upplösning genom att trycka Cmd+Alt+I och göra de inställningarna där.

Tanken med detta tips är att du själv kan komma på vad du anävnder mest i Photoshop, på i princip alla bilder du jobbar med. Om detta kan effektiviseras genom att använda ett snabbkommando istället för att gå upp i menyer och klicka sig fram i flera olika steg så blir arbetsflödet uppsnabbat en del.

3. Nytt lager med Cmd+Shift+N

Lika enkelt som det låter! För att skapa ett nytt tomt lager som hamnar ovanför det lager du har aktivt så kan du använda snabbkommandot Cmd+Shift+N.

4. Cmd+Alt+Shift+E – kopiera och slå ihop alla synliga lager till ett nytt

För att applicera vissa filter på en bild så kanske du behöver ett lager där alla dina tidigare lager och justeringslager är sammanslagna. Med snabbkommandot Cmd+Alt+Shift+E så slår du ihop alla lager som är synliga till ett nytt som hamnar överst. Kan vara bra när man i slutet av sitt retuschflöde vill göra någon justering på hela bilden som kräver att bilden är ”platt”.

5. Alt-klicka på bakgrundslagret för att visa före och efter retusch

Även detta är ett snabbt, enkelt och användbart knep för att kolla skillnaden mellan före och efter dina åtgärder vid retusch i Photoshop. Istället för att släcka alla lager ett och ett så kan man hålla ner Alt-tangenten och klicka på ”ögat” för bakgrundslagret, eller något annat lager också för den delen. Det som händer då är att lagret du klickar på behålls synligt medan alla andra lager släcks. För att återgår till läget du hade innan så Alt-klickar du en gång till på ”ögat” för lagret i fråga. Det som är bra är att man återgår till läget som man var i innan, dvs om man har 10 lager och bara 8 är synliga, så återgår man till det läget. Alla lager ”tänds” inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *