Svensk Golf, reportagebilder och porträtt

Markus PetterssonFotoSkriv en kommentar

Svensk Golf reportagebilder, Matilda Jonsson, foto: Fotograf Markus P

Nyligen fick jag en förfrågan från tidningen Svensk Golf att fota lite bilder till ett reportage de skulle göra om en väldigt framgångsrik ung tjej, Matilda Jonsson. Eftersom det inte direkt är golfsäsong i februari så skulle vi ta bilderna i Örebro Golfhall. Dels ett porträtt och dels några actionbilder.

Dock hade vi tur med vädret så det var strålande sol utomhus vilket gjorde att jag valde att fota porträttbildern utomhus. Tyvärr har vi ju inte någon fin grönska i omgivningarna så här års, gräset ser ganska visset och tråkigt ut. Jag ljussatte med en extern batteriblixt, NiceFoto 800RC, med en 60x90cm softbox. Placerade Matilda så att hon fick en highlight snett bakifrån av solljuset och blev upplyst med blixtljuset framifrån.

Jag städade bort lite störande grejer i omgivningen och justerade vitbalansen en del. Bilden ovan blev slutresultatet. Jag fotade med ett Canon 5D mkIV kamerahus och ett Canon 70-200 f2.8 L IS USM på 120 mm brännvidd.

Kamerainställningar:
f10
1/100
ISO100

Det enda tråkiga i bilden tycker jag personligen är omgivningen. Samma bild tagen en solig sommardag hade naturligtvis sett trevligare ut men är det februari så är det.

Inomhusbilderna var aningen knepigare. Jag hade hört innan från en kollega att ljuset i den här golfhallen är väldigt gult och ganska svårtfotat, vilket stämde. Eftersom det skulle vara actionbilder där en person slår en golfsving, som går väldigt snabbt, fick jag testa mig fram till vilken slutartid jag kunde använda för att få rätt mängd rörelseoskärpa i bilden. 1/100-1/160 sekund var lagom för att få rörelseoskärpa i klubban och armarna i svingen. Det betydde dock att jag fick fota på ISO5000 och f2.8. Jag ogillar verkligen att behöva öka ISO-talet så mycket eftersom det innebär en hel del brus i bilderna. Att fota på f2.8 är inte heller optimalt för bildkvaliten, åtminstone f4 hade varit trevligt. Men ibland får man anpassa sig till förutsättningarna helt enkelt!

Jag fotade inomhusbilderna med både 70-200 f2.8 och 16-35 f2.8 för att variera lite. Tog även en del stillastående bilder där jag kunde använda en längre slutartid och således inte behöver ha lika högt ISO-tal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *