Timelapse enkelt med Canon 5D MkIV

Markus PetterssonFilmSkriv en kommentar

Timelapse enkelt med Canon 5D MkIV - Fotograf Markus P i Örebro

Jag upptäckte nyligen att min Canon 5D MkIV har en inbyggd funktion för att göra timelapse-filmer, vilket jag testade lite på skärtorsdagen 2020.

I videon ovan visar jag vilka kamerainställningar som behöver göras och vilka parametrar man kan ändra för att passa sina behov.

En sak jag upptäckte som jag inte vet hur man ändrar är att Quicktime-filen automatiskt blir i 29,97 fps, även fast jag hade min kamera inställd på 23,976 fps. Därför ändrade jag detta i Adobe Premiere i efterhand genom att välja "Interpret footage" och sätta frameraten till 23,976 fps. Detta gör att filmsnutten blir 12,5 sekunder istället för 10 sekunder i mitt exempel.

TImelapse "the hard way"

Man kan även göra timelapse-filmer utan en inbyggd funktion för detta, men det kräver mycket mer jobb. Till att börja med behöver men en extern fjärrutlösare av något slag där man kan ställa in tidsintervaller m.m. T ex en sån här: https://www.24.se/ljud-bild-foto/fototillbehor-a-l/kamera-fjarrkontrollertradutlosare/fjarrutlosare-canon-1d-1ds-50d-40d-30d-20d-10?gclid=CjwKCAjwssD0BRBIEiwA-JP5rPNny5qYSUFRwxICSi737N7X72m6ySiaGEUtA8ip3uoT9hxkNAEP9RoCYOYQAvD_BwE

Fjärrutlösare till Canon

Fjärrutlösare till Canon.

Då funkar det som så att man tar stillbilder med ett jämnt tidsintervall, t ex var 4:3 sekund, under en längre tid, typ 30 minuter. Dessa enskilda stillbilder får man sedan placera på tidslinjen i ett filmredigeringsprogram som Adobe Premiere och efter det exportera projektet till ett videoformat.

En något längre och krångligare process men fördelen är ju att man kan få fantastisk kvalitet på sin timelapse, något som man är begränsad inom ifall man använder den inbyggda timelapse-funktionen på Canon 5D MkIV.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *