Trådlös utlösning med Hasselblad H5D-40, Elinchrom Ranger RX och Pocketwizard

Markus PetterssonFotoSkriv en kommentar

Jag har gjort lite empiriska tester för att kunna utlösa Bladaren trådlös med ”fjärrkontroll”. Det har nte varit helt enkelt att synka den med mitt Elinchrom Ranger RX-aggregat, av flera anledningar.

Jag ville gärna kunna använda mina Pocketwizard FlexxTT5 för trådlös blixtsynk, men problemet var att synkkontakten på Elinchrom Ranger RX inte är en 3,5 mm-kontakt utan Elinchroms egna variant. Jag letade därför på en adapterkabel som ser ut så här:

Fotograf Markus P i Örebro, adapterkabel för 3,5mm blixtsynk, Elinchrom Ranger RX

Finns att köpa här: http://hawksphotovideo.co.uk/elinchrom-skyport-35mm-amphenol-extension-cable-40cm-11123-p-24143.html?osCsid=78ki35qhdeqqi818f045jd24o5

När den biten var löst så behövde jag även en adaptersladd för att ansluta min Pocetwizard till kameran. Då behövdes denna sladd:

Fotograf Markus P i Örebro, adaptersladd mellan Pocketwizard och Hasselblad H5D-40

Finns att köpa hos Goecker. Mer info här: http://www.pocketwizard.com/products/cable_accessory/cameracables/cm-e3-acc/

Nu var det inte så enkelt att bara plugga in allting och köra, tyvärr. Man behöver även programmera om FlexTT5 till ”Basic Trigger Mode” vilket görs när man ansluter FlexTT5 till sin dator vis USB och gör inställningar i Pocketwizards programvara.

Sagt och gjort. Men det ville sig ändå inte. Jag provade alla tänkbara varianter. Utlösa med en Pocketwizard MiniTT1, utlösa med en tredje FlexTT5, PlusIII i blixtskon, PlusIII på blixtaggregatet, växla mellan läge C1 och C2 med olika konfigurationer på dessa osv…

En grej jag har råkat ut för lite då och då innan jag hittade en fungerande konfiguration är att både kamera och blixtar utlöser, men dom synkar inte. Så blev det när jag körde liknande test med Canon Speedlite 580EX II-blixtar. Således blir bilden helt svart. Upptäckte att saker och ting inte synkar när FlexTT5:orna inte är satt i ”Basic trigger mode” i PW:s programvara.

Till sist, när jag var nära att ge upp, så klaffade allting som jag ville! Följande inställningar och kombinationer av hårdvara hade jag:

-2 st Pocketwizard FlexTT5
-1 st Pocketwizard PlusIII
-Adapterkabel för att kunna ansluta 3,5mm till Ranger
-Pocketwizardsladd mellan PW och kameran, CM-A3-ACC
Båda FlexTT5:orna ska vara i ”Basic trigger mode”, både konfiguration C1 och C2. En FlexTT5 i kamerans blixtsko i läge C1. En FlexTT5 på blixtaggregatet i läge C2. Utlös allting med en Pocketwizard PlusIII i TxRx mode.

Det skumma med detta var att både läge C1 och C2 på båda FlexTT5:orna som används här är ändrade till Basic Trigger mode. Således måste det vara nåt mer som skiljer mellan läge C1 och C2 på FlexTT5:orna. Men nu funkar det i alla fall, så jag är nöjd! 🙂

Filmsnutten nedan sammanfattar allting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *