Upphovsrätt och bildstöld – vad gäller för en fotograf?

Markus PetterssonFotoSkriv en kommentar

Frågorna kring upphovsrätt är många för en fotograf. Vad räknas som bildstöld? Får man ta någon annans bilder på nätet? Vad får man göra med bilderna i så fall? Vad händer om någon använder mina bilder? Vad har jag för rättigheter? Får jag göra vad jag vill med mina bilder?

Jag kan direkt säga att jag absolut inte har alla svar i detta ämne. Det vore ett heltidsjobb att hålla reda på alla lagar och bestämmelser kring upphovsrätt, och det finns de som jobbar enbart med det också. Jag tänkte i alla fall dela med mig av en del egna erfarenheter och tipsa om vad man kan göra i olika situationer.

En sak har jag lärt mig med åren. Det finns egentligen bara en ”regel” som alltid gäller, och det är att varje fall om upphovsrätt måste behandlas för sig. Något som gäller i en visst fall kanske inte gäller i ett annat fall. Det är för många faktorer som spelar in och påverkar vilka lagar och bestämmelser som gäller i varje enskilt fall för att man på ett enkelt sätt ska kunna lista några allmänna regler.

Gällande vad och var man får fotografera så en mycket välskriven artikel av Mikael Pertmann på fotosidan.se (http://www.fotosidan.se/cldoc/vad-far-man-fotografera.htm) om just detta. Man får fotografera vad man vill, vart man vill, med ett par undantag. Vad man sedan använder bilderna till efter att man har fotograferat är en annan sak, men själva handlingen att fotografera är inte olaglig. Mer om enskilda fall kan ni läsa där, det är ingen idé att jag listar allt Mikael skriver i detta inlägg.

Mina erfarenheter om upphovsrätt

Jag tänkte däremot gå in på ett enskilt fall om upphovsrätt som jag själv varit med om. Det handlade om att en dagstidning tryckte en bild som jag hade tagit på en halvsida utan s k byline, dvs mitt namn som fotograf stod inte utskrivet. Tidningen publicerade även bilden på sin nätupplaga, också där utan mitt namn. Det är ett brott mot lagen om upphovsrätt och det får de inte göra, punkt slut!

Jag hade en föraning om detta men var inte alls särskilt påläst om vad jag som fotograf hade för rättigheter i ett sånt fall. Jag började därför söka information på nätet. Två bra källor är BLF (Bildleverantörernas förening) och SFF (Svenska Fotografers Förbund). Jag kan även starkt rekommendera att kontakta Bildombudsmannen, Staffan Teste, på www.bildombudsmannen.se. Han har arbetat med bildstölder på nätet sedan 90-talet. Jag kontaktade Staffan och rådfrågade om mitt fall och fick bra och handfasta råd om vad jag skulle göra.

Om du råkar ut för en bildstöld är det viktigt att dokumentera det ordentligt. Är det i tryckt form så se till att ha ett exemplar av upplagan. Om det är på nätet så ta skärmdumpar och dokumentera tid och adress. Ju mer kött man har på benen desto bättre.

När jag tyckte att jag var tillräckligt påläst så kontaktade jag tidningen i fråga och la fram mitt ärende. Det dröjde 3-4 dagar innan jag fick något svar, men det var inga konstigheter att fakturera enligt SFF:s rekommendationer. Det var ett solklart fall, tidningen hade gjort fel.

Sätt användarvillkoren på pränt

Viktigt att poängtera är att sånt här tar mycket tid och energi, som man egentligen gör bättre i att lägga på andra viktigare saker (som att fotografera och retuschera). Om man vill undvika krångel så är det absolut bästa att göra som fotograf när man fotograferar ett uppdrag att skriftligt lista vad som gäller för både fotograf och uppdragsgivare redan innan fotograferingen. Då blir det inga onödiga missförstånd och diskussioner i efterhand.

Om du jobbar med företag eller reklambyråer som kund så kanske de ber dig om en offert. I uppdragsbeskrivingen som är en del av offerten kan man skriva med vilka användarvillkor som gäller för fotograf respektive uppdragsgivare. Man bör även skriva med vad man ska leverera och även vad man INTE ska leverera som fotograf. Ovana uppdragsgivare tror kanske att du retuscherar precis alla bilder de vill utan att det kostar något extra eller tar dig någon tid.

Ett tips är att inte krångla med en reklambyrå om ett visst antal exemplar som bilden får tryckas i, eller att bilden/bilderna bara får användas under en begränsad tid. Jag har personligen inte hört det uttalat, men uppdragsgivaren har oftast tillräckligt mycket annat att göra för att orka hålla på och krångla med en fotograf som ställer en massa onödiga krav. Står det med i uppdragsbeskrivningen att de kan använda bilden precis som de vill så blir de nöjda! Annars kanske de nästa gång de vill anlita en fotograf väljer någon annan än dig eftersom du skapar en massa extrajobb. Skriv med i uppdragsbeskrivningen att uppdragsgivaren har fri användningsrätt av bilderna för obegränsad tid framöver, om det inte är några speciella omständigheter som gör att du inte vill att de ska det. Skriv även med vilka rättigheter du som fotograf vill ha. Det kan t ex vara att du inte säljer bilderna vidare till någon annan, men eventuellt kommer att använda dem på din hemsida för egen marknadsföring, om det är ok med kunden.

I ett annat fall, beroende på vad det handlar om för bild, kanske du vill kunna sälja bilden vidare till en annan köpare efter en månad, vad vet jag. Återigen, det är alltid väldigt många faktorer som spelar in när det handlar om upphovsrätt och användning av bilder för en fotograf, och varje fall måste behandlas för sig.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *